1. Home
  2.  | 
  3. Op Noord
  4.  | Ets je verleden

Ets je verleden

14 februari 2022

Op donderdag 10 februari ging eindelijk de eerste excursie van dit schooljaar wel door. In het oude Delfshaven volgden de leerlingen van klas 1 en 2, apart van elkaar, de workshop etsen. In de Fabriek gelegen aan de Schie leerden de leerlingen hoe te etsen. Bij binnenkomst gingen de leerlingen hun schildersjassen aantrekken om vervolgens een filmpje te bekijken over hoe etsen in zijn werk gaat. Daarna gingen iedereen snel zelf aan de slag. Eerst moest er een ontwerp gemaakt worden. Een tekening met iets van jou of met wat met verleden te maken heeft. Toen dat klaar was kregen de leerlingen een metalen plaatje met daarover een waslaagje. Daar moest weer de schets die net gemaakt was, op over gekrast worden.

De volgende stap is je metalen plaatje in een zuur bad leggen. Dat maakt dat je ingekraste tekening scherper wordt. Na een kwartiertje wachten kon het ijzeren plaatje ingesmeerd worden met verf. Toen dat plaatje weer afgeveegd was, kon de afdruk gemaakt worden. Je plaatje ligt dan op de pers tafel op papier en als je draait aan een wiel dan wordt je tekening afgedrukt. Dit klinkt heel eenvoudig maar er komt nog wel heel wat bij kijken. Je moet je plaatje niet te dik, maar ook niet te dun insmeren met verf. En zo zijn er nog meer dingen waar je goed op moet letten. Dat had iedereen gelukkig heel goed gedaan en zo werd het eindresultaat heel kleurrijk en bijzonder. De twee uren vlogen voorbij. Het zinken plaatje mocht mee als souvenir. De etsen voorzien van de handtekening van ‘de artiest’ ook.

De terugreis ging niet zoals op de heenweg met de tram, maar metro en dat vonden veel kinderen heel spannend en leuk. Voor sommigen was het zelfs de eerste keer! Iedereen vond het een hele geslaagde excursie.