1. Home
 2.  | 
 3. Scholen
 4.  | Op Zuid

Op Zuid

CONTACT

Pythagorasweg 80
3076 AJ Rotterdam
Tel: 010 – 293 08 08
vso-opzuid@cvoaccent.nl

Accent Op Zuid

Op loopafstand van station Rotterdam Lombardijen ligt het ruime sfeervolle schoolgebouw van Accent VSO Op Zuid (voorheen VSO AJ Schreuder). Inclusief het ‘levensechte’ restaurant waar leerlingen wekelijks bewoners van de Zonnetrap bedienen en voor hen koken. Veel bewoners van het naastgelegen seniorencomplex de Zonnetrap, maar ook leerlingen komen hier graag iets drinken en eten. Het is een voorbeeld van de uiteenlopende praktijkervaringen die leerlingen op onze school opdoen. Zo wordt leren wel echt een feest. Iets anders dat onze school bijzonder maakt, is het ruime aanbod aan groeps- en individuele stages.

‘Wij kijken goed naar de leerlingen. Wat kunnen zij aan? Waar beleven ze plezier aan? Een enorme uitdaging die soms anders loopt dan gepland, maar vaak leidt tot iets heel moois, namelijk leerlingen die stralen!’ – S. Wennekendonk, directeur Accent VSO Op Zuid

Leerroutes

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de mogelijkheden van iedere leerling, is ons onderwijs opgedeeld in drie leerroutes: A, B en D.

LEERROUTE A & B
Met deze routes bereiden we leerlingen voor op een reguliere of beschermde werkomgeving. Ze volgen de praktijkvakken Facilitaire dienst­verlening en Zorg, Groen, Handel en Economie, Techniek en Consumptieve Technieken. Ook lopen zij meerdere stages.

LEERROUTE D
Deze route richt zich met name op het stimuleren van zelfredzaamheid, sociale vaardigheden en dagbestedingsvaardigheden. De leerlingen stromen uit naar belevingsgerichte of arbeidsmatige dagbesteding.

Onze school heeft het certificaat ouderbetrokkenheid 3.0 behaald. Dit geeft aan dat school, ouders/verzorgers en leerlingen optimaal samenwerken voor de beste ontwikkeling van de kinderen. Zo heeft onze school o.a. een ouderregie groep opgericht waarmee wij twee maandelijks allerlei schoolzaken bespreken. 

CONTACT

Pythagorasweg 80
3076 AJ Rotterdam
Tel: 010 – 293 08 08
vso-opzuid@cvoaccent.nl

VAKANTIES 2023-2024

Herfstvakantie 14 t/m 22 okt 2023
Kerstvakantie 23 dec 2023 t/m 7 jan 2024
Voorjaarsvakantie 17 t/m 25 febr 2024
Goede vrijdag 29 maart 2024
Paasmaandag 1 april 2024
Meivakantie 27 april t/m 12 mei 2024
Pinkstermaandag 20 mei 2024
Zomervakantie 13 juli t/m 25 aug 2024

Studiedagen 2023-2024

Maandag 6 november 2023
Vrijdag 22 december 2023
Vrijdag 16 februari 2024
Maandag 18 maart 2024
Dinsdag 2 april 2024
Maandag 22 april 2024
Vrijdag 26 april 2024
Vrijdag 7 juni 2024

Veelgestelde vragen

Wat is nog meer bijzonder aan onze school?
 • Op onze school zitten ongeveer 115 leerlingen, verdeeld over 10 klassen.
 • Een mooi ruim schoolgebouw met grote gymzaal
 • Sinds januari 2020 beschikt VSO Op Zuid over een geheel nieuw schoolrestaurant met de naam “Eten op Zuid”. 
 • Eigen moestuin en blokhut waar het praktijkvak Groen wordt gegeven.
 • Sfeervolle huiskamer voor het oefenen van zelfredzaamheid.
 • We werken samen met de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) en Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR).
 • We werken o.a. samen met de Hema, AH, Sligro en Jumbo voor stagelocaties.
 • Dankzij een subsidie t.b.v. versterking van cultuureducatie worden er vanaf augustus 2020 wekelijks extra toneel-, dans- en muzieklessen gegeven aan alle groepen.
 • Door de fusie met de praktijkscholen van Accent zijn we sinds 2019 op onze school gestart met een pro-vso klas. Indien mogelijk en gewenst kunnen leerlingen (praktijk)lessen volgen op een van onze praktijkscholen en zo mogelijk opstromen naar het praktijkonderwijs.
Welke activiteiten zijn er op onze school?
 • Vrijetijdslessen zoals dans, toneel, muziek, kunst en sport.
 • Programma Willie Webwijs, waar leerlingen veilig leren omgaan met internet.
 • Ieder jaar 1 of meer excursies bijv. naar een museum, de haven en bezoek aan muziek, film- en theatervoorstellingen.
 • Jaarlijkse sportdag. Wij doen ook mee aan sportactiviteiten georganiseerd door Sport en Recreatie (voetbal, korfbal, honkbal, etc.).
 • Wekelijks hebben de bewoners van het naastgelegen senioren complex de Zonnetrap en andere wijkbewoners de mogelijkheid om maaltijden te komen eten in het leerlingrestaurant “Eten op Zuid“.
Wat zijn de lestijden?

Een schooldag start om 8:45 uur en eindigt om 15:00 uur met uitzondering van woensdag. Op woensdag zijn de leerlingen om 12:45 uur vrij.

AGENDA

Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Social wall Op Zuid

Accent VSO Op Zuid ontvangt ESF-subsidie voor arbeidstoeleiding
Accent VSO Op Zuid ontvangt ESF-subsidie voor arbeidstoeleiding De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft ESF-subsidie toegezegd aan de gemeente Rotterdam, die als centrumgemeente van de arbeidsmarktregio Rijnmond voor schooljaar 2022-2023 een aanvraag voor ESF+ 2021-2027 heeft ingediend voor PrO en vso.
Docententeam VSO Op Zuid doet aan Kunst en Cultuur op studiedag
Docententeam VSO Op Zuid doet aan Kunst en Cultuur op studiedag Alle personeelsleden van Accent VSO op Zuid namen afgelopen maandag 1 november deel aan een studieochtend Kunst en Cultuur. Het gehele team volgde een vijftal workshops: Dans van mevrouw Chantal Chapusot van FreetoMove, Muziek van de heer Benjamin Elshout, Theater als middel van de heer René Koenegras, Textiel van docente mevrouw Petra Vink en Kunst van mevrouw Marie-Jose van Acker.
Project TukTuk-koffie en barista-opleiding op Accent VSO op Zuid
Project TukTuk-koffie en barista-opleiding op Accent VSO op Zuid Vrijdag 4 juni was een spannende dag voor vijf leerlingen van Accent VSO op Zuid. Deze leerlingen van de vakgroep Consumptieve Techniek (CT) gingen met een TukTuk naar de Markthal in Rotterdam om de harten van koffie-liefhebbende Rotterdammers te veroveren.
Leerlingen Accent VSO op Zuid cateren bij seniorencomplex de Zonnetrap
Leerlingen Accent VSO op Zuid cateren bij seniorencomplex de Zonnetrap Al enkele jaren komen de bewoners van het naastgelegen seniorencomplex de Zonnetrap regelmatig eten in ons leerlingrestaurant Eten op Zuid. Vanwege de Covid-19-maatregelen mochten de bewoners jammer genoeg een lange periode niet fysiek langskomen.
Pasen 2021
Pasen 2021 Op maandag 22 maart en dinsdag 23 maart hebben alle leerlingen op Accent VSO op Zuid deelgenomen aan de jaarlijkse paasviering. De paasviering werd dit schooljaar vanwege COVID-19 in alle klassen apart gevierd. In de klassen werd er ook aandacht besteed aan het paasverhaal.
Accent VSO Op Zuid is nu ook een Gezonde School
Accent VSO Op Zuid is nu ook een Gezonde School We zijn hartstikke trots en blij, want Accent VSO Op Zuid heeft het vignet Gezonde School behaald! Met dit vignet laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen.
Op Zuid doet mee aan EU-Schoolfruit- en groenteprogramma
Op Zuid doet mee aan EU-Schoolfruit- en groenteprogramma Leerlingen van de vakgroep Consumptieve Techniek verzorgen elke week de verdeling in de verschillende klassen. Naast het heerlijke fruit en groente dat geleverd wordt krijgen de leerlingen in alle klassen wekelijks uitleg over gezonde voeding en de belangrijkheid van het dagelijks eten van voldoende fruit en groente.