1. Home
  2.  | 
  3. VSO
  4.  | Top Academies

Top Academies

Wat is een TOP Academie?

Een TOP Academie is een vakschool bij een bedrijf. Leerlingen krijgen les van vakmensen bij bedrijven die meewerken aan de TOP Academie. Dit gaat verder dan een gewone stageplek. Bij ieder bedrijf zijn namelijk soms ook docenten van je school of van één van de andere praktijkscholen uit Rotterdam aanwezig die vakgericht lesgeven en de leerlingen begeleiden.

Aan welke TOP Academies werkt Accent mee?

Accent biedt 7 TOP Academies aan haar leerlingen aan. Dit zijn:

  • TOP Academie Hago Zorg Erasmus Medisch Centrum (facilitaire dienstverlening/ schoonmaken ziekenhuis)
  • TOP Academie CSU (facilitaire dienstverlening/ schoonmaken kantoren)
  • TOP Academie Ferro-fix (techniek/ metaalbewerking)
  • TOP Academie ISS PWC (catering/ eten bereiden en bedienen)
  • TOP Academie DNA Charlois (industrieel textiel/ kunstatelier)
  • TOP Academie Groen (2 grote hoveniersbedrijven)
  • TOP Acadmie RET/CSU (industriële schoonmaak van bussen, perrons en kantoorschoonmaak)

En daar blijft het niet bij. We zijn hard bezig om nieuwe TOP Academies te ontwikkelen. Zie de website TOP Academies voor meer informatie.

Kan iedere leerling een TOP Academie volgen?

Niet voor iedere leerling is het haalbaar om mee te doen aan een TOP Academie. Dit hangt onder meer af van zijn/haar interesses en talenten. De docent bekijkt daarom samen met de ouders/verzorgers of de TOP Academie bij het ontwikkelingsperspectief van de leerling past.

‘Je staat letterlijk met één been in de praktijk.’

Veelgestelde vragen

Wie zitten er achter het initiatief?

De gemeente Rotterdam in samenspraak met Learn2work. In opdracht van de gemeente zoekt Learn2work bedrijven die samen willen werken. Vervolgens gaan ze daarmee in gesprek. Als het bedrijf mee wil werken, richten ze samen een vakschool op. Ze kijken dan wat een leerling moet leren om te kunnen werken in het bedrijf en stellen een lesprogramma daarvoor op.

Hoeveel dagen ben je bij het bedrijf?

2,5 dag per week. In principe werk je 2 dagen per week bij het bedrijf. Dit kan wat wisselen per topacademie.  Een 3e dagdeel (ochtend of middag) krijg je les in het bedrijf van een docent in Rotterdam. Dit kan dus ook een docent zijn die je nog niet kent.

Kunnen leerlingen na de TOP Academie bij het bedrijf werken?

Dat hangt af of het bedrijf een werknemer nodig heeft en of er een goede klik is tussen de leerling en het bedrijf. Leerlingen stromen dus niet vanzelf door in een baan. Wel zijn zij aantrekkelijker voor bedrijven, omdat zij 2 jaar een goede, leerzame werkervaring hebben opgedaan.

Voorbeeld TOP Academie

Textiel Stage bij Wandschappen

Leerlingen hebben veel schitterende kussens van vilt, armbanden van touw en notitieboekjes en tassen gemaakt in het atelier van de Wandschappen. Daar staan andere naaimachines dan op school. Leerlingen werken daar aan werknemersvaardigheden zoals hulp vragen en zelfstandig werken en maken kwaliteitsproducten.

LET OP:

De geplande open dagen en open lesmiddagen gaan vanwege de Corona maatregelen momenteel NIET door. U kunt uw kind wel aanmelden bij de gewenste locatie en/of een afspraak maken voor een individuele rondleiding.
Kijk voor actuele informatie op de Corona-pagina.