1. Home
  2.  | 
  3. Op Zuid
  4.  | Docententeam VSO Op Zuid doet aan Kunst en Cultuur op studiedag

Docententeam VSO Op Zuid doet aan Kunst en Cultuur op studiedag

4 november 2021

Alle personeelsleden van Accent VSO op Zuid namen afgelopen maandag 1 november deel aan een studieochtend Kunst en Cultuur.

Het gehele team volgde een vijftal workshops: Dans van mevrouw Chantal Chapusot van FreetoMove, Muziek van de heer Benjamin Elshout, Theater als middel van de heer René Koenegras, Textiel van docente mevrouw Petra Vink en Kunst van mevrouw Marie-Jose van Acker. Deze workshopleiders gaven hun collega-docenten een inkijkje in de lessen, die zij wekelijks geven aan de leerlingen van Accent VSO Op Zuid en de leerdoelen en gebruikte leerlijnen.

Docenten konden ervaren hoe moeilijk, maar vooral ook hoe leuk en belangrijk deze vakken zijn voor de ontwikkeling van onze leerlingen. Cultuureducatie heeft een positief effect op de persoonlijke en sociale ontwikkeling en levert een bijdrage aan creatief denken. Er worden andere intelligenties aangesproken bij leerlingen, andere vaardigheden ontwikkeld en onbekende talenten ontdekt.

De school vindt de lessen Cultuur (Dans, Muziek, Kunst, Textiel en Drama) zo belangrijk dat ze in het reguliere rooster staan. Ook wordt er tijdens deze vakken aandacht besteed aan hoe en waar leerlingen deze activiteiten kunnen doen in hun vrijetijd na schooltijd.

Het was een buitengewoon leerzame, maar vooral ook gezellige studiedag. Docenten hebben geleerd hoe zinvol en belangrijk het is om beeldende elementen ook te gebruiken in de lessen van de cognitieve vakken. Uitleg/instructie is namelijk veel effectiever als er naast verbale uitleg ook andere vormen worden toegepast (zoals beelden, doe activiteiten met een hoog motorisch gehalte en samenwerken etc.).