1. Home
  2.  | 
  3. Op Zuid
  4.  | Project TukTuk-koffie en barista-opleiding op Accent VSO op Zuid

Project TukTuk-koffie en barista-opleiding op Accent VSO op Zuid

28 juni 2021

Vrijdag 4 juni was een spannende dag voor vijf leerlingen van Accent VSO op Zuid. Deze leerlingen van de vakgroep Consumptieve Techniek (CT) gingen met een TukTuk naar de Markthal in Rotterdam om de harten van koffie-liefhebbende Rotterdammers te veroveren.

Om leerlingen goed voor te bereiden op een plek op de arbeidsmarkt, leren de leerlingen op Accent VSO op Zuid zoveel mogelijk in levensechte situaties. Door de vakgroep Consumptieve Techniek worden er, naast het runnen van een leerling-restaurant voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden, onder andere ook caterings georganiseerd voor het seniorencomplex de Zonnetrap dat naast de school gelegen is. De vakgroep is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kansen voor de leerlingen om levensecht te kunnen leren.

Engels voorbeeld
Het idee van levensecht leren van de koffie TukTuk komt van VSO de Herenwaard, een BOOR-school die ook gelegen is op Zuid. Begin vorig jaar zagen de collega’s van deze school een filmpje uit Engeland voorbijkomen, over een project waarin daklozen een barista-opleiding krijgen en met een TukTuk Londen in gestuurd worden. Dat leek hen een fantastisch project voor de vso-doelgroep jongeren. Door met een tuktuk op pad te gaan worden zij zichtbaar in de maatschappij. Rond de koffie worden mensen verbonden, ontstaat er een gesprek en krijgt onze doelgroep vso-leerlingen een gezicht.

VSO Herenwaard zocht daarbij de samenwerking met andere Rotterdamse vso-scholen. De koffie TukTuk mocht ingezet worden bij het levensecht leren op andere Rotterdamse scholen.

Opleiding
Daarnaast kregen docenten van deze scholen de mogelijkheid om een officieel erkende barista- opleiding te volgen en zo hun leerlingen de kans te geven het junior baristacertificaat te behalen.

De barista opleiding wordt inmiddels al 1 jaar op Accent VSO op Zuid gegeven aan de leerlingen uit de vakgroep CT. De examens voor de barista opleiding worden afgenomen door Specialty Coffee Association. Op 15 juni hebben de eerste vijf leerlingen dit examen gehaald.

Door deze opleiding kunnen de leerlingen een officieel erkend certificaat behalen en door dit levensecht TukTuk-koffieproject kunnen ze werkervaring opdoen onder leiding van hun docent buiten de school. Daardoor groeit het gevoel van eigenwaarde van de leerlingen en kunnen ze trots zijn op wat ze geleerd hebben. Dat is de grote meerwaarde van dit mooie samenwerkingsproject met VSO Herenwaard.