1. Home
  2.  | 
  3. Op Zuid
  4.  | Levensecht leren vanuit de vakgroep Handel en Economie VSO op Zuid

Levensecht leren vanuit de vakgroep Handel en Economie VSO op Zuid

21 februari 2020

De vakgroep/branche  Handel en Economie is op dit moment druk bezig met een drietal projecten levensecht leren:

  1. Een levensecht boodschappenproject
  2. Een stage bij Albert Heijn
  3. Training van winkelvaardigheden als voorbereiding op levensecht leren bij Albert Heijn

Boodschappenproject i.s.m de vakgroepen Groen en Horeca
De leerlingen van  de vakgroep Handel en Economie hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een boodschappen project. De leerlingen hebben vaardigheden geleerd in het kader van zelfredzaamheid. De vakdocent Mevr. Diepstra heeft  daartoe samen met de leerlingen een budgetplan gemaakt (omgaan met geld) en de leerlingen hebben nagedacht over wat ze graag als lunch wilden eten en of ze dit konden betalen. De ouders/verzorgers van de leerlingen zijn vervolgens uitgenodigd om als afsluiting van het project met hun zoon/dochter van deze lunch te komen genieten De leerlingen van de vakgroep Horeca hebben de koffie en de thee verzorgd en geholpen met het klaarzetten van de lunch in het nieuwe leerling-restaurant. De vakdocent Mevr. Huijben heeft met haar vakgroep Groen voor de aankleding gezorgd met fraaie boeketjes bloemen netjes geschikt in mooie vaasjes. Het was een groot succes : een heel geslaagd levensecht boodschappenproject !

Geslaagde winkel stage bij Albert Heijn Keizerswaard
Een half jaar lang hebben de leerlingen uit de Vakgroep Handel en Economie op maandag stage gelopen bij de Albert Heijn in winkelcentrum Keizerswaard.  Elke week konden de leerlingen daar in de winkel vakken leren vullen, leren spiegelen en klanten leren helpen. Ook hebben de leerlingen kennis gemaakt  met de groente afdeling van de Albert Heijn. Dhr Sinan van de Albert Heijn heeft de  leerlingen veel geleerd over de verschillende soorten groente en fruit. De leerlingen kregen complimenten van collega’s, teamleiders en klanten voor de behulpzaamheid,  het nette/strakke spiegelen en de nauwkeurigheid waarmee ze de opdrachten hebben uitgevoerd. Kortom een geslaagde winkel stage van de vakgroep/branche Handel en Economie.

Winkelvaardigheden
In de lessen Handel en Economie wordt er op dit op dit moment  gewerkt aan het aanleren van winkelvaardigheden. De leerlingen zijn  bezig om klanten te helpen, die boodschappen komen doen. Hierbij leren ze in  5 stappen sociale vaardigheden, waardoor ze een klant beter kunnen helpen (groeten , opdracht herhalen, meelopen, product geven en fijne dag wensen).  Zelf hebben ze spontaan een rollenspel bedacht met boodschappen doen en de kassa.  Daarnaast hebben ze geoefend met spiegelen. Ook hierbij worden weer vaste stappen gebruikt bij het aanleren. (van boven naar beneden, van links naar rechts, naar voren, vol  en facing (=merk goed zichtbaar)) Het resultaat ervan was een netjes gespiegeld schap en trotse leerlingen. Binnenkort gaan de leerlingen ter afsluiting van dit project naar de Albert Heijn in de Keizerwaard  om de vaardigheden (spiegelen en klanten helpen) in de levensechte winkel-wereld toe te passen.